De kerk van Coustaussa

Het kerkje van het kleine dorpje Coustaussa ligt op een boogscheut van Rennes-le-Château berg en lag schuin tegenover de voormalige pastorij waar Antoine Gélis vroeger woonde. Deze pastorij is een tijd geleden helemaal afgebroken en opnieuw opgebouwd om er appartementen van te maken.



De kerk en de kerkstraat van Coustaussa
(Foto © Beauseant 2010)


Sobere binneninrichting

De inrichting van de Coustaussa-kerk, die een tijd geleden gerestaureerd werd, is heel sober gehouden. De binnenmuren zijn gewoon opgetrokken uit ruwe natuursteen, slechts het plafond en het transept zijn bepleisterd. Bij de restauratie werden de oude kruiswegstaties vervangen en werden naar de sacristie verplaatst.



Het sobere interieur van de kerk van Coustaussa
(Foto © Beauseant 2010)


Het altaar en de schilderijen

Het altaar van Coustaussa wordt gedragen door een vreemd paar hoefachtige poten.



Het altaar met hoefachtige poten
(Foto © Beauseant 2010)




Close-up van de hoefachtige altaarpoten
(Foto © Beauseant 2010)


Achter het altaar hebben we centraal een schilderij die de kruisiging van Christus afbeeldt. Aan de linkerkant ervan bevindt zich een schilderij van de aartsengel Michaël die de duivel verslaat. Aan de rechterkant bevindt zich een schilderij van waarschijnlijk de patroonheilige van de kerk, namelijk de Maagd Maria.



Het schilderij 'De kruisiging' van Coustaussa
(Foto © Beauseant 2010)





Schilderij van de aartsengel Michaël die de duivel verslaat
(Foto © Beauseant 2010)





Schilderij van de Maagd Maria
(Foto © Beauseant 2010)


Glasraam van de Maagd Maria

Dat de patroonheilige de Maagd Maria zou kunnen zijn wordt niet alleen ingegeven door dit schilderij maar ook door een mooi glasraam gewijd aan de Moeder Gods.



Glasraam van de Maagd Maria
(Foto © Beauseant 2010)


De sacristie

De sacristie wordt duidelijk al lang niet meer gebruikt en de tijd is er blijven stil staan. Er bevinden zich nog duidelijk religieuze voorwerpen die uit de tijd van de vermoorde pastoor Antoine Gélis dateren zoals een portret van paus Leo XIII (die paus was van 1878 tot en met 1903, dus gedurende het priesterschap van Gélis), oude beelden, offerblokken en de oude kruiswegstaties.



Portret van paus Leo XIII
(Foto © Beauseant 2010)




Een oud religieus vaandel met de beeltenis van de Maagd Maria die het serpent vertrappelt
(Foto © Beauseant 2010)


De oude kruiswegstaties vertonen echter een apart detail; op alle kruiswegstaties van I tot en met XI is een kleine 12-jarige jongen te bespeuren die Jezus aankijkt. Na de kruisiging, statie XII, is de jongen echter verdwenen (Berlier, Doumergue, Dugès & Garnier 2008).



De oude kruiswegstaties van Coustaussa staan nu in de sacristie
(Foto © Beauseant 2010)




Detail van kruiswegstatie XI waar aan de linkerkant de kleine jongen te zien is die de taferelen gade slaat
(Foto © Beauseant 2010)


Kelder met tunnel?

In de sacristie bevindt zich ook vermolmde trap naar een of andere kelder. Via allerlei ingestorte plafonds kan men nog lager geleden vertrekken bespeuren. De gemeenteambtenaar van Coustaussa, die ons tijdens ons bezoek begeleidde, vertelde ons de legende dat er helemaal beneden het begin van een tunnel terug te vinden is die zou leiden tot Rennes-le-Château. Het bestaan van een dergelijke tunnel in de rotsbodem lijkt ons inziens eerder weinig waarschijnlijk.


Met dank aan het gemeentebestuur van Coustaussa.




Vorige Home